Yaşam hatları, yüksekte yapılan çalışmalarda iş güvenliği ve işçi sağlığı açısından önemli rol oynamaktadır. Yüksekte yapılan çalışmalar esnasında oluşabilecek, ölümle sonuçlanabilen kazaların önüne geçebilmek, hem işverenin hem çalışanın maddi manevi kayıplarını önlemek amacıyla uygulanır. Yaşam hatları yatay ve dikey olmak üzere iki gruba ayrılır.
Yatay Yaşam Hatları;
Genellikle çatılarda, depolarda, fabrikalarda vb yüksekte çalışma gerektiren yerlerde uygulanır. Yatay Yaşam Hatları EN 795:2012 standardına uygun olmalıdır. Yatay yaşam hatları temel olarak düşme riskinin başladığı, boşluğa yakın kenarlar boyunca montajı yapılan çelik halat ve buna takılan ankraj noktalarını geçerken sökülmesine gerek olmayan düşme durdurucu ekipmanın olduğu sistemdir. Yaşam hatlarının kurulumu uzman montaj ekibi tarafından yapılmalıdır. Tüm sistem elemanları paslanmaz çelik olmalı ve EN 795 standardına uygun olarak test edilmiş olmalıdır.
Yatay Yaşam Hatları Kullanım Alanları
Yüksekte çalışacak personelin düşme ihtimalinin bulunduğu uygun tüm alanlarda kullanılabilir.
Bunlara birkaç örnek verecek olursak;
-Oluk temizleme ve bakımı
-Çatı ışıklık temizliği
-Fabrika ve makinaların bakım işleri
-Havalandırma sistemi ve bakım
Dikey Yaşam Hatları;
Yatay yaşam hattında olduğu gibi dikey yaşam hatlarında da düşme riski bulanan çalışma alanlarında uygulanan sistemdir. Dikey Yaşam Hatları EN 353-1:2014 standardına uygun olmalıdır. Dikey yaşam hatları genellikler merdivenlerde uygulanmaktadır. Montaj uzman personel tarafından yapılmalıdır. Sistem parçaları paslanmaz çelikten imal edilmelidir.
Dikey Yaşam Hatlarının Kullanım Alanları;
Yüksekte çalışılan tüm alanlarda, yüksek katlı bina ve plazalarda, merdivenler, Telekominasyon sektöründe alıcı ve verici antenlerin monte edildiği latis (kafes direk) ve monopol tipi kulelerde, sivil ve askeri haberleşme kulelerinde, elektrik iletimi ve dağıtımı için kullanılan latis (kafes, direk) tipi kulelerde , gıda arıtma tesislerinde bulunan silolarda, yenilebilir enerji kaynaklarından olan Rüzgar enerjisinin rüzgar türbinlerinin şarj kontrol ünitelerinin bakımlarının yapılmasında. Özellikle yüksekte çalışan ve merdiven kullanılarak yapılan bakım, montaj işleri yapan personelin güvenli iniş çıkış sağlayabilmesine yönelik kullanılmaktadır.